Dorim sa ajutam pe cei care pina acum nu s-au lovit de piedicile si problemele care apar atunci cand construiesti o casa de la zero si doresti sa iasa pe gustul tau .În ceea ce privește alegerea materialelor potrivite, urmează un lung șir de dezbateri și analize. Sfatul nostru este să vă sfătuiți cu specialiști în domeniu (arhitecți, ingineri proiectanți, ingineri executanți), nu cu prieteni sau vecini care poate nu au nicio competență în construcții. Nu le neglijați sfaturile, unele dintre ele s-ar putea să vă fie de folos, dar nu le luați ca definitive până nu vă consultați cu specialiștii. Dacă sunteți dispuși să treceți prin deranjul generat de construirea unei case – care se va întinde pe un an, atunci veți face o alegere mult mai bună decât dacă ați cumpăra un imobil gata făcut. Nu mai punem la socoteală faptul că dumneavoastră decideți cum va fi compartimentată casa și că anumite procese le puteți realiza în regie proprie.

O altă sugestie este să nu faceți rabat de la calitate chiar dacă prețul va fi puțin mai ridicat. În același timp, țineți cont și de faptul că nu tot ce este scump este neapărat și de calitate și invers.

1) Planificarea – este cea mai importanta etapa in procesul de constructie a unei case. Planificarea cu suficient timp inainte de a incepe constructia iti limiteaza schimbarile ce pot aparea in perioada de executie, schimbari ce pot avea un impact negativ important atat asupra bugetului, cat si a termenului de finalizare a constructiei.

Astfel, dupa ce decizi ce fel de casa vrei sa-ti construiesti, ce fel de usa de garaj doriti , ce fel de  copertina montati si alte detalii necesare iar urmatorul pas este analiza terenului. Este nevoie de multa atentie si la automatizari , in aceasta etapa, deoarece tipurile de sol pot varia foarte mult. Ai grija la tipul de sol si la fundatia casei si asigura-te ca structura va sta cum trebuie pe sol.

2) Design-ul. Desi poti gasi cu usurinta planuri pentru case pe internet, este de preferat sa angajezi un arhitect cu experienta (si inregistrat), care sa creeze un plan pentru tine. Un arhitect poate reduce semnificativ timpul si efortul pe care le-ai cheltui tu in incercarea de a-ti gasi un design potrivit pentru casa ta.

Site-uri si baze de date specializate te pot ajuta cu nume ale arhitectilor si contactele acestora sau cu orice alt specialist (inginer constructor, diriginte de santier, proiectant de structura, antreprenor general etc.) alexiana.ro ,care te poate ajuta sa depasesti dificultatile intalnite in timpul constructiei.

3) Regulamente de constructie. Fiecare tara are regulamente specifice de constructii si, inainte sa incepi constructia, ar trebui sa te familiarizezi cu normele specifice zonei unde ai ales sa-ti construiesti casa.

Daca planul casei tale are un design neobisnuit, trebuie mai intai sa te adresezi autoritatilor locale din zona unde ai terenul si sa te asiguri ca locuinta ta se incadreaza in specificul zonei respective. Aceasta verificare iti va facilita inclusiv obtinerea permiselor si autorizatiilor necesare demararii constructiei.

4) Achizitia materialelor de constructii. Incearca pe cat posibil sa-ti cumperi toate materialele o data, de la cat mai putini furnizori, pentru a obtine discounturi importante ce-ti vor scadea foarte mult costurile de constructie. Acest sfat te ajuta mai ales la achizitia unor materiale care nu sunt afectate de conditiile climatice, precum tigla pentru acoperis, obloane , produsele pentru pardoseli, usi de garaj , placile ceramice, materialele din otel , rulouri exterioare  sau diverse copertine si accesoriile etc. Pentru materiale cum sunt lemnul sau cimentul, trebuie sa ai in vedere posibilitatile de depozitare a acestora inainte de achizitie, deoarece ele pot fi usor afectate de conditiile climatice.

5) Constructia propriu-zisa. Aceasta etapa trebuie sa inceapa prin constructia unei fundatii solide, pe care sa poti construi o casa robusta. Odata ce fundatia este gata, construieste intai peretii exteriori, apoi acoperisul si apoi treci la interior. Aceasta oranduire le va permite muncitorilor sa continue proiectul inclusiv daca se strica vremea.

Alte aspecte importante

– Planifica-ti cu atentie si precautie bugetul. Fii realist la stabilirea acestuia si planifica-ti o casa pe care sa ti-o poti permite. Daca intentionezi sa contractezi un imprumut pe termen lung, ia in calcul posibile cresteri ale ratei dobanzii.

– Stabileste-ti, inca de la inceput, o cota de 20% din bugetul total alocat, cash, pentru cheltuieli neprevazute cum ar fi pentru : jaluzele verticale . , tocuri la usa de garaj , scari interioare sau exterioare , vopsele si lacuri ,pergola , panouri solare sau panouri fotovoltaice , instalatii electrice interioare , marchiza ,  diverse lucrari de automatizare , deoarece cheltuielile neprevazute Intotdeauna apar.

– Creeaza un plan de proiect, cu precizari referitoare la ceea ce ai de facut, cu cine vei lucra pentru fiecare etapa a constructiei, de la planificare pana la finisaje . Un furnizor de incredere in Suceava este Alexiana.ro .

– Toate informatiile prezentate sunt o schita pe care o poti urma pentru a intelege mai bine ce ai de facut. Pentru a incheia proiectul cu succes, trebuie sa iei legatura cu profesionisti in constructii cum este si alexiana.ro , care sa-ti ghideze pasii pe intreaga perioada.

In concluzie, inainte de a face o asemenea investitie de mare anvergura , documenteaza-te tinand cont de toate aspectele enumerate aici, construieste-ti un buget realist si alege toate materialele necesare cu mare atentie atentie pentru a va incadra in cerinte dar totodata si in bugetul disponibil . Există mult loc de eroare umană, în special din partea constructorului, fiind o lucrare de finețe. De aceea, multe persoane preferă să aleagă varianta confortabilă: să cumpere o casă gata construită sau un apartament.

Deși este mult mai ușor să cumpărați un imobil gata făcut decât să parcurgeți toți pașii de mai sus, alegerea nu este una rentabilă. Un apartament, într-o zonă periferică a unui oraș mare, ajunge la peste 600€/mp și oferă condiții mediocre; unul într-o zonă centrală sare de 1000€/mp. O casă poate fi construită în condiții de lux cu 400€/mp, la care se mai adaugă aproximativ 20€/mp terenul de sub ea.